Grille

Grille – po prostu

Mogą mieć różną formę. Od stacjonarnych, betonowych poprzez mobilne, ale nadal duże, po ich turystyczne wersje, gdzie jeden egzemplarz z łatwością mieści się wręcz w niewielkim plecaku. Naturalnie ten ostatni – przed rozłożeniem. W Polsce grillujemy obecnie już od lat z ponadprzeciętnym zaangażowaniem i niezależnie od pogody. Istnieje wiele osób, dla których weekend bez grillowania stanowi wręcz małą katastrofę i jedną z przyczyn jesienno-zimowej depresji. Na szczęście pomimo bardzo mieszanego klimatu oraz gwałtownych zmian pogody w roku nadal mamy wiele, wiele dni, kiedy grillować można bez najmniejszych przeszkód. No, chyba, że nie mamy akurat grilla. To rzeczywiście dość duża wówczas przeszkoda. Na szczęście grille o różnych wymiarach i innych parametrach w atrakcyjnych cenach kupicie na eshopping24.pl przez 365 dni w roku! 

Co zatem grillować na grillach ogrodowych?

Najbardziej typowy i powszechnie spotykany grill do ogródka to mimo wszystko grill metalowy, zwykle mobilny. Betonowe konstrukcje, służące nierzadko również są przydomową wędzarnię oraz stanowiące swoisty element dekoracyjny w ogrodzie mają z kolei tę zasadniczą wadę, że trudno zabrać je ze sobą na działkę lub w inne przyjemne miejsce. Wędzić można natomiast na bardzo różne sposoby i obejść się przy tym bez betonowego grilla, zajmującego wiele miejsca i nie wszędzie dobrze komponującego się z otoczeniem. Na ogrodowych grillach węglowych można natomiast przygotowywać bardzo wiele smacznych i niekoniecznie tak bardzo niezdrowych potraw. Utarło się, że grill to mięso: karkówka, kurczaki, szaszłyki i inne mięsne frykasy. Tymczasem wielu z nas zapomina o tak prostych rzeczach jak choćby pieczone na różne sposoby ziemniaki. Inne warzywa bez dodatków lub faszerowane również niepowtarzalnie smakują tylko grillowane. Mimo to pamiętać trzeba, że źle rozpalony albo nieprawidłowo użytkowany grill może być niebezpieczny.  Zarówno bezpośrednio, jak i w dalszej perspektywie – dla zdrowia. 

Jak zdrowo obsługiwać grille?

Bez względu na typ czy model te najbardziej tradycyjne a zarazem najbardziej popularne wśród Polaków to klasyczne urządzenia na węgiel drzewny, ewentualnie na brykiet. Te ostatnie substancje są oczywiście pochodzenia roślinnego. Warto jednak zwrócić baczną uwagę z jakiego typu drewna zostały wykonane. Żywica z drzew iglastych, która osiada na potrawach może być rakotwórcza. Ponadto – sam tłuszcz skapujący na węgiel drzewny, nawet jego zdrowszą wersję czyli węgiel z drzew liściastych, również powoduje zwiększone ryzyko zapadalności na nowotwory. Właściwie dotyczy to oparów z tego tłuszczu unoszących się niewątpliwie nad grillem i wokół niego. Grille ogrodowe wcale nie muszą być najdroższe i najbardziej wyszukane. Warto jednak wiedzieć jak prawidłowo korzystać z nich bez względu na gabaryty, materiał z jakiego są wykonane oraz ich cenę. 

Grille – po prostu

Mogą mieć różną formę. Od stacjonarnych, betonowych poprzez mobilne, ale nadal duże, po ich turystyczne wersje, gdzie jeden egzemplarz z łatwością mieści się wręcz w niewielkim plecaku. Naturalnie ten ostatni – przed rozłożeniem. W Polsce grillujemy obecnie już od lat z ponadprzeciętnym zaangażowaniem i niezależnie od pogody. Istnieje wiele osób, dla których weekend bez grillowania stanowi wręcz małą katastrofę i jedną z przyczyn jesienno-zimowej depresji. Na szczęście pomimo bardzo mieszanego klimatu oraz gwałtownych zmian pogody w roku nadal mamy wiele, wiele dni, kiedy grillować można bez najmniejszych przeszkód. No, chyba, że nie mamy akurat grilla. To rzeczywiście dość duża wówczas przeszkoda. Na szczęście grille o różnych wymiarach i innych parametrach w atrakcyjnych cenach kupicie na eshopping24.pl przez 365 dni w roku! 

Co zatem grillować na grillach ogrodowych?

Najbardziej typowy i powszechnie spotykany grill do ogródka to mimo wszystko grill metalowy, zwykle mobilny. Betonowe konstrukcje, służące nierzadko również są przydomową wędzarnię oraz stanowiące swoisty element dekoracyjny w ogrodzie mają z kolei tę zasadniczą wadę, że trudno zabrać je ze sobą na działkę lub w inne przyjemne miejsce. Wędzić można natomiast na bardzo różne sposoby i obejść się przy tym bez betonowego grilla, zajmującego wiele miejsca i nie wszędzie dobrze komponującego się z otoczeniem. Na ogrodowych grillach węglowych można natomiast przygotowywać bardzo wiele smacznych i niekoniecznie tak bardzo niezdrowych potraw. Utarło się, że grill to mięso: karkówka, kurczaki, szaszłyki i inne mięsne frykasy. Tymczasem wielu z nas zapomina o tak prostych rzeczach jak choćby pieczone na różne sposoby ziemniaki. Inne warzywa bez dodatków lub faszerowane również niepowtarzalnie smakują tylko grillowane. Mimo to pamiętać trzeba, że źle rozpalony albo nieprawidłowo użytkowany grill może być niebezpieczny.  Zarówno bezpośrednio, jak i w dalszej perspektywie – dla zdrowia. 

Jak zdrowo obsługiwać grille?

Bez względu na typ czy model te najbardziej tradycyjne a zarazem najbardziej popularne wśród Polaków to klasyczne urządzenia na węgiel drzewny, ewentualnie na brykiet. Te ostatnie substancje są oczywiście pochodzenia roślinnego. Warto jednak zwrócić baczną uwagę z jakiego typu drewna zostały wykonane. Żywica z drzew iglastych, która osiada na potrawach może być rakotwórcza. Ponadto – sam tłuszcz skapujący na węgiel drzewny, nawet jego zdrowszą wersję czyli węgiel z drzew liściastych, również powoduje zwiększone ryzyko zapadalności na nowotwory. Właściwie dotyczy to oparów z tego tłuszczu unoszących się niewątpliwie nad grillem i wokół niego. Grille ogrodowe wcale nie muszą być najdroższe i najbardziej wyszukane. Warto jednak wiedzieć jak prawidłowo korzystać z nich bez względu na gabaryty, materiał z jakiego są wykonane oraz ich cenę.